The Children of Litha - bijzonder kleurrijk

Gepubliceerd op 4 juli 2024 om 16:40

Dit is een tarotdeck helemaal uit mijn comfortzone.

Ik heb niet zo veel met comic- en fantasy stijl tarotdecks. Echt niet. Vaak vind ik de gezichten niet mooi, of zijn de beelden te zoetsappig. Te nep.

Zo niet een week of wat geleden. De naam ' The Children of Litha' heb ik wel vaker voorbij zien komen, en keek ik af en toe naar het deck zelf op mijn vertrouwde tarotdeck shop. Maar vaak was het deck uitverkocht.

 

Tot ik een mailtje kreeg dat dit tarotdeck weer voorradig was.

En ik nam de gok.

Neem serieus vooral even de tijd om goed naar alle details op de kaarten te kijken in deze review!

Wat kan ik zeggen? Sprookjesachtig, kleurrijk, en een bijzonder verhaal dat alle kaarten aan elkaar rijgt!

In een verre, verre wereld, waar verschillende continenten in één wereld bij elkaar komen....

 

De maakster, Alexandria Huntington, heeft er voor gekozen om een aantal dingen naar voren te laten komen in dit deck:

- Alle personen op de grote arcanum kaarten zijn half mens, half dier. Dit geeft een bijzondere 'look' aan alle personages die we voorheen kenden, maar het is soms even zoeken en dat maakt het heel erg leuk.

- Alle elementgroepen hebben hun eigen kleur, en hun eigen dieren. Je ziet op de kaarten inspiratie vanuit andere decks als het gaat om de keuze voor dieren binnen een bepaald element (denk aan de Thoth).

- Ook het kleurgebruik verschilt per element groep, je kunt ze hierdoor makkelijk sorteren.

- Bij de hofkaarten maakt Alexandra de vergelijking tussen de verschillende personages en de stadia van zaaien en oogsten. Heel cool. De ridder is die van de actie en ploegt, de koningin is degene die het gewas laat groeien. Superduidelijk!

In het grote arcanum wordt volgens het boekje vastgehouden aan de "Hero's Journey", maar als ik heel eerlijk ben zie ik dat er niet in terug. Maar dat geeft niet.

De kaarten geven sterke vrouwen weer, en, ik moet het echt even melden, er zijn er veel halfnaakt. De artieste heeft er gelukkig wel voor gekozen om een mix te maken van vrouwelijke figuren die of gekleed of halfnaakt zijn.

Qua weergave in lichaamsvorm is het wel allemaal hetzelfde. Slank, gespierd. Als dat niet je ding is en je meer een body positive deck zoekt; dit is niet je deck.

Ik moet eerlijk zeggen: als ik zo de stijl zie, en ook het kleine arcanum meeneem dan moet ik wel een beetje denken aan "A Court of Roses and Thorns" van Sarah J Maas. Je kunt je fantasie de loop laten gaan ;)

 

Maar anyhoo. Omdat juist de sfeer in het grote arcanum zo strak in dezelfde lijn zit, vind ik de beelden echt krachtig.

Mijn favoriete kaarten uit het grote arcanum zijn Kracht, de Toren en de Ster. Wat een juweeltjes.

De staven en de bekers zijn fantastisch twee zijdes van dezelfde munt. De vuur energie van de staven kaarten spat er af, en de water energie bubbelt lekker bij de bekers kaarten. Je waant je of in een warm klimaat of land, of onder water. De katten op de staven twee zijn fantastisch getekend. Dit is wat voor mij dit deck goed maakt! Het is niet realistisch bedoeld, maar zo komt het toch wel over als je die katten ziet.

De munten en de zwaarden zijn mooi gericht op hun kompaspunten zoals ze door de Golden Dawn zijn gegeven. De munten staan voor Aarde en naar het noorden gericht, naar het koude. De zwaarden kaarten zijn gevuld met prachtige verschillende soorten vogels, vlinders en luchtwezens, die echt passend naar de soort kaart zijn geplaatst. Ik moet hierbij aan de sylphs denken, mythische wezens die als vertegenwoordigers van het element lucht worden aangeroepen bij het Lesser Banishing Ritual of the Pentagram.

In de hofkaarten gaan we helemaal los als het gaat om de tekeningen. De koninginnen zijn warm, de ridders zijn heul veul actiever dan de ridders in de Waite Smith, de schildknapen roepen en de koningen, tsja, die zijn wel heel 'knap'. Die vind ik nog het minst gelukt! Ik zie dan toch wel 'te' strakke kaken. Ahem.

 

Ik vind ook niet alle symboliek passend. Zo heeft de koning van zwaarden een pauw gekregen, maar ben ik gewend dat die bij de ridder van bekers staat op de Thoth. Beetje verwarrend.

Het boekje is makkelijk om te gebruiken bij dit deck. Elke kaart heeft een gedichtje, een beschrijving en heel kort de rechtopstaande en omgekeerde betekenissen. Je zou bijna zeggen; dit is heerlijk functioneel! Het is heerlijk overzichtelijk ingedeeld en het is ook fijn dat elk element ook zijn eigen verhaaltje heeft gekregen, plus de correspondenties naar de zodiak tekens die horen bij het element.

 

Ondanks dat ik eerst niet gecharmeerd was van dit deck, moet ik echt toegeven hoe goed dit setje in elkaar steekt. Dit is kwaliteit!

De beelden zullen niet iedereen aanspreken, maar vanuit mijn ogen als tarotjuf is dit deck heel goed en duidelijk ingedeeld en zou dit een aanrader zijn om als tweede deck te gebruiken.

 

Zijn er geen nadelen aan dit deck?

Jawel. Zoals hierboven gezegd, deze stijl moet jouw smaak zijn. Maar dat is niet het enige.

Ik denk dat deze kaarten heel gevoelig zijn voor slijtage. De kaarten hebben een satin finish en ik kan me voorstellen (uit ervaring) dat met een wat scherper voorwerp over de kaarten gaan een kras kan geven op de beelden. De kaarten zijn door de satin finish ook lastiger om te schudden omdat ze als het ware over elkaar heen 'schuren'.

Dus dit s een deck waar je best voorzichtig mee moet doen.

Ondanks dat: ik zeg 8/10!

 

Wat vind jij?

 

liefs

Barbara

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.