Review The Crow Tarot

Gepubliceerd op 19 maart 2022 om 18:24

Galgenvogel

Doodbidder

Zwartrok

Leedaanzegger

 

Laatst vroeg ik op Instagram wie er nog een leuke tip had voor een nieuw deck en een lieve vriendin van me zei: ‘The Crow tarot, dat is echt wat voor jou!”

Dat heb ik even laten sudderen want ik was nog niet helemaal gecharmeerd. Ik was een beetje huiverig voor de kleine arcanumkaarten omdat ik daar nogal een mening over heb! Of ik heb ze het liefst dat ze de Rider Waite Smith symboliek volgen of ze moeten superinteressant zijn. Maar goed, er zijn mensen die mij best wel kennen dus ik heb het advies opgevolgd en ik ben verbaasd hoe fijn dit deck is!

 

Ik heb de US Games versie gekocht bij Tarot.nl, en die versie bestaat uit een twee delen doosje (lekker stevig), een uitgebreid boekje en natuurlijk de 78 kaarten.

De bedenker van dit deck, Margaux Jones (MJ) Cullinane, heeft naast de Crow Tarot een aantal decks op haar naam staan en haar werk wordt oa gepubliceerd door US Games. Ze is naast de artiest van de Crow Tarot ook bekend van de Wise Dog Tarot en de Grimalkin Tarot (een kattendeck!). Het Crow Tarot deck was haar eerste deck en heeft sindsdien ook nog een broertje gekregen; de Urban Crow Oracle. Haar decks zijn populair, dus pas op met zelf zoeken, er zijn nep decks van de Crow Tarot in omloop!

 

Wat me aantrok in dit deck is natuurlijk de kraaien. Ik vind ze zulke machtige beesten, prachtig om te zien. We hebben hier een aantal in de wijk die altijd rond hetzelfde gebied zich bevinden en hoe mooi is het om hun gekras te horen.

De kraai (niet te verwarren met de raaf!) heeft in verschillende mythologieën een belangrijke rol en is daardoor een mystiek wezen dat we veel betekenissen toeschrijven. In de Griekse mythologie zou Apollo een kraai bij zich hebben. Het verhaal gaat dat Apollo een witte kraai had die zijn geliefde Coronis begeleidde. Deze dame ging vreemd onder het toezicht van de kraai, waardoor Apollo woedend de kraai zwart maakte. En in de Germaanse mythologie waren de kraaien boodschappers van de goden. Helaas is vervolgens in veel folklore het gekras van de kraai een teken (omen) geworden dat er iets vervelends zou gaan gebeuren of de dood zou aantreden.

Toch is de Corvus corone, oftewel de zwarte kraai, een vogel die met haat en liefde in Nederland wordt bekeken. Ze worden gezien als slopers, maar we moeten ons ook realiseren dat omdat ze aaseters zijn, ze echt heel nuttig zijn met het opruimen van andere dode dieren!

In de hoofdrol van de Crow Tarot is dus de kraai, maar dan echt als prominente rolspeler in elke kaart de kraai met daaromheen duidelijke Rider Waite Smith (RWS) symboliek in het grote arcanum zodat die makkelijk te herkennen en te lezen zijn.

De kleuren zijn weer eens wat anders dan ik gewend ben. Vooral aardse kleuren, en hier en daar een kaart die door een andere compositie er lekker uitspringt. MJ heeft haar creativiteit losgelaten op dit deck, dat is wel duidelijk!

Ik vind het heel mooi hoe ze de achtergronden divers heeft gemaakt. Elke kaart is daarmee qua sfeer hierdoor echt anders. Dit maakt de elementen groepen duidelijk herkenbaar in het kleine arcanum. Denk aan water kleuren maar ook sfeer voor de bekers, en stormachtige donkere achtergronden bij de zwaarden. Hier en daar zitten er extra symbolen in verstopt (denk aan de vuursalamander bij de koning van staven).

Bij een aantal kaarten zie ik ook dat MJ de leefwereld van de kraai erbij gehaald heeft, je ziet gedragingen van de kraaien, ze wegvliegen, hoe ze samen kunnen zitten en wat ze eten. Ik vind het heel mooi om te zien dat de houdingen van de kraaien ook echt natuurlijk aanvoelen!

Ook zitten er duidelijke verschillen in het artwork als het gaat om de verschillende elementen. De kaarten van de bekers zijn heel anders dan de kaarten met de zwaarden. De bekers zijn anders van vorm en kleur dan de staven. Het is lastig uit te leggen, maar de elementen springen uit de kaarten zeg maar. De reden dat ik dit zeg is dat je soms bij een deck dat er overduidelijk een bepaalde groep kaarten favoriet zijn, en dat er dan een element uitspringt qua kwaliteit/vormgeving. Maar dat vind ik niet van dit deck. Het is stabiel qua sfeer en opvulling. Hier en daar krijg ik ook een beetje een mixed media-gevoel, en dat is in dit geval ondersteunend.

 

Hoe goed zijn de kaarten te lezen? Over het algemeen volgt dit deck duidelijk de RWS symboliek en soms wat extra’s qua symboliek die handig zijn om te gebruiken als houvast. MJ weet precies hoe de tarot werkt, dat is goed te zien. Het grote arcanum is helemaal prima te volgen, maar ook het kleine arcanum is overduidelijk

Er zijn maar een paar kaarten waar ik zelf zie dat het lastig is om aanknopingspunten te hebben, bijvoorbeeld zeven van staven, soms ook de hofkaarten, zes van bekers en zeven van pentakels. Als je goed in je RWS symboliek zit dan is dit deck helemaal prima te lezen!

Tsja wat moet ik nog meer zeggen over dit deck dat ik nu voor een diep deck "interview" naast me heb liggen en nog niet veel mee gewerkt heb? Ik ben erg gecharmeerd, dat in ieder geval! En ik ga hem even goed gebruiken de komende weken, maar ik denk dat ik dan alleen maar meer gecharmeerd ga raken! Hij gaat zo direct op de stapel voor deze maand om te gebruiken voor mijn tarot challenge die ik op Instagram houd om hem lekker te leren kennen.

 

Het deck zelf zit qua formaat tussen een pocket en een standaard RWS deck in. Het is vooral wat breder. Het karton is ietsje dikker dan een RWS deck waardoor dit deck in mijn (redelijke) kleine handen een aardige stapel is. Maar het is prima te hanteren, redelijk soepel om te schudden en glijdt ook lekker.

 

Mag ik dit deck een cijfer geven? Dan geef ik een dikke vette 8.

Voor een US Games deck voelt dit aan als een publicatie van een indie deck en dat is een compliment voor deze grote uitgever. Nu is het zo dat US Games over het algemeen mooie en goede zorg draagt voor de producten die het uitgeeft, en dit is een mooi voorbeeld hiervan!  Daarnaast is de Crow Tart echt een goed deck om bijvoorbeeld te kopen als tweede deck naast een RWS (ik zou hem zelfs beginners wel aan durven raden!). En qua prijs (27,50 bij Tarot.nl) in verhouding een hele goede koop.

 

Aanrader!

 

Wil je meer reviews lezen?

Ik heb een mooie over de Brady Tarot !

Daarnaast heb ik een uitgebreid blog over het kiezen van een tarot deck.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.