Als er een tarot deck was wat al zo lang op mijn “hebben” lijstje stond was dat de Brady Tarot!
Ik had al via een aantal internet/social media kanalen wat glimpsen mogen opvangen van dit prachtige deck, maar tsja, dan woon je in Nederland en dan moet je wachten tot het verkrijgbaar is...
Gelukkig komen er steeds meer indie (independent designer) tarot decks beschikbaar in ons koude kikkerlandje. Want er is zoveel moois! Ik snap dat het lastig voor ons is om ze hier in Nederland te krijgen, want deze ontwerpers ontwerpen en drukken alles in eigen beheer. En dat kost nou eenmaal geld.
De afgelopen jaren ben ik hierdoor ook steeds kieskeuriger geworden als het gaat om tarotkaarten. Er moet voor mij een klik zijn met de symboliek op de kaarten, maar ook de grootte en de dikte van de kaarten, plus waar de box of doos waar ze in verpakt worden zijn voor mij een deal or no deal. Daarnaast vind ik het een pre als de tarot echt door iemand met zorg is ontworpen in plaats van massaal geproduceerd. Ik let er ook heel goed op dat ik geen nep decks koop (ik koop nog wel eens wat tweedehands)!
De Brady Tarot van Emi Brady vinkte vanaf dat ik hem zag (ergens vorig jaar) alles af.
Wat maakt dit deck nou zo uniek? Zullen we even gaan kwijlen?
Het deck komt in een prachtige nauwaansluitende doos met daarin alle 78 kaarten en natuurlijk een "little white booklet". Het meest verrassende vond ik dat Emi Brady voor het boekje heeft samengewerkt met Rachel Pollack, een van de meest vooraanstaande tarot schrijvers in de wereld. Dit is heel erg mooi uitgedacht zo.
Als je de doos openmaakt dan glimmen de kaarten je tegemoet door hun gouden randen. Het is een overweldigend deck als je alle kaarten er uit haalt. Qua grootte en gewicht.
Hoppa, moet je kijken wat een stapel! Als je de kaarten gaat voelen, OMG. Dan voel je de dikte van de kaarten, de matte finish aan beide zijdes. Het voelt als zijde. En de gouden randen.....
De kaarten plakten nogal in het begin bij het schudden maar dat ging gelukkig heel snel over. Ik heb dit deck nu ongeveer een jaar en de kaarten glijden nu fantastisch over elkaar.
als je het deck openmaakt en de kaarten bekijkt, valt meteen op dat de kaarten qua kleuren en de manier van tekenen heel erg spreken. De plaatjes poppen er als het ware uit. De kraanvogel vliegt weg, de opossum is echt een opossum en de herten staren je statig aan.
De kaarten zijn stuk voor stuk kunstwerken. Hier heeft de artiest, Emi Brady, met haar kennis en kunde, een hoop verhaal, en symboliek in gestopt als het gaat om de natuur, dieren en hun karakters. Emi heeft zich enorm laten inspireren door de dieren en planten van Noord-Amerika. Ze heeft biologie gestudeerd en is afgestudeerd in de Fine Arts in Printmaking. En dat is te zien. Elke kaart, ondanks dat deze kaarten voor een groot deel op de standaard Rider-Waite-Smith (RWS) kaarten lijken, lijkt een extra diepgang of gelaagdheid te hebben in hun verhaal.
Kijk bijvoorbeeld eens naar de Zon. Die kleuren! Emi Brady heeft deze kaarten op linoleum gemaakt en vervolgens de afdruk gebruikt voor de tarotkaarten. In haar winkel vind je ook losse afdrukken van de kaarten op posterformaat. Het lijkt me fantastisch om een van de grote arcanum kaarten op mijn muur te hebben als ik heel eerlijk ben....
De dood is ook zo'n fantastische kaart. Je ziet dat de transformatie ondergronds en bovengronds zowel het sterven is. als het leven.
Het lijkt wel alsof de karakters op de kaarten gewoon ook echt leven. Een van de verschillen die opvallen bij de Brady tarot in vergelijking met de RWS is dat elke kleine arcanum kaart ook een eigen naam heeft. Hierboven zie je staven 6, ook wel Victorie/Victory genoemd. Dit komt wel weer overeen met de benaming van de Toth tarot van Aleister Crowley.
De hofkaarten in de Brady tarot zijn ook iets anders ingedeeld dan bij de RWS. 'Father' en 'Mother' zijn logisch te plaatsen als de koning en de koningin. De pages zijn in dit deck 'daughters' geworden en de ridders 'sons'. Deze indeling vind je ook terug in de Toth tarot.
En als laatste, wat ik supermooi vind, een deel van de opbrengst van deze kaarten gaat naar een goed doel. Met de winst van dit deck steunt Emi stichtingen die zorgen voor de natuur en de inheemse bevolkingsgroepen in Noord-Amerika.
Dit is een deck dat je vrolijk maakt als het gaat om de kaarten lezen. En ook roepen deze kaarten dat ze stuk voor stuk even rustig bekeken willen worden en bestudeerd. Elke kaart is een feestje om naar te kijken, maar vraagt ook om reflectie, schaduwwerk.
Naast alle prachtige afbeeldingen, is er dan nog iets aan te merken op dit deck?
Ja, dat vind ik van wel. Ik zou dit deck niet aanraden voor beginners omdat je een ander systeem voor je neus hebt dan de standaard bekers, munten, staven en zwaarden. Ook zitten de verhalen van de RWS er wel soort van in, maar niet overal. De hofkaarten bijvoorbeeld, zijn nu een stuk lastiger te lezen. En ja, je hebt de archetypen bij de grote arcanumkaarten, maar het zijn de kleine details van de RWS die vaak helpen om de kaarten goed te lezen en je verhaal te weven.
Ook zou ik dit deck niet zo gauw meenemen naar mijn praktijk om te lezen voor iemand anders. Natuurlijk kun je het doen want voor uiterlijk krijgt dit deck natuurlijk pluspunten. De kans dat je vraagsteller ook verliefd wordt op de kaarten is heel erg groot. Alleen, zaken uitleggen bij de vragen van een vraagsteller en hem of haar meenemen in het verhaal van de kaarten is echt een lastige opgave omdat de symboliek in de kaarten niet altijd even duidelijk is voor de vraagsteller. Jij kunt dit als tarotlezer makkelijk linken aan je kennis over de RWS, maar je vraagsteller heeft deze kennis niet....
In het kort:
Pluspunten;
- Mooi dik karton
- Sprekende beelden op de kaarten
- Goed passende doos
- Samenwerking met Rachel Pollack (een van de bekendste auteurs als het gaat om tarot) voor het boekje dat er bij zit
Minpunten
- Het deck is denk ik niet geschikt voor beginners. Bekers zijn hier nu horens, zwaarden zijn veren, En daarnaast heb je bij sommige kaarten niet genoeg houvast aan de afbeelding om goed te lezen. Je met goed in je kennis zitten voor een flink aantal kaarten.
- Het karton is voor sommige mensen misschien te dik; ik heb iets kleinere handen dan gemiddeld en de hele stapel is daardoor van een flink formaat. Een riffle shuffle gaat al helemaal niet met deze dikte!
De Brady tarot is een deck dat in mijn ogen vooral geschikt is voor zelfstudie en zelfreflectie.
Desalniettemin is dat natuurlijk totaal geen teleurstelling met dit prachtige deck!
Alternatieven voor dit deck zijn er ook. Als je van natuur en een goed in elkaar stekend deck met wat uitdaging houdt zou je kunnen kijken naar The Wild Unknown Tarot van Kim Krans of naar de Oak, Ash and Thorn tarot van Three trees tarot
De Brady Tarot is verkrijgbaar in Nederland bij o.a. Tarot.nl
Ik doe niet aan affilatie links en dat soort zaken, deze review is compleet mijn eigen mening!
En? Wat vind jij van dit tarot deck? Laat het me weten in de comments? Weet je nog een ander alternatief dan de bovenstaande decks? Ik ben nieuwsgierig!
liefs
Barbara
Reactie plaatsen
Reacties